Saturday, 21 December 2013

Nota Misi Bantuan Mangsa Banjir Kuantan 2013... (2)


Flag off oleh TKM 1 dilakukan di perkarangan masjid Seberang Jaya pada Jumaat malam. Agak sederhana tetapi meriah dan memberikan sepenuh semangat kepada para sukarelawan.

Semua persiapan telah dipastikan, persiapan individu, persiapan kenderaan konvoi dan peralatan kejuruteraan. Semakan terakhir semua keperluan tersebut dilakukan pada hari bertolak.

Alhamdulillah gotong-royong yang begitu menyoronokkan dan terasa bermakna ukhuwwah dikalangan sukarelawan dan sahabat semua.


Hari pertama yang mengujakan

Kami disambut dengan penuh ukhuwwah oleh sahabat Sukarelawan i-Bantu Kuantan. Walaupun kelihatan diraut wajah mereka kelihatan keletihan menguruskan operasi Banjir dan meneladani sukarelawan-sukarelawan yang hadir dari pelusok daerah dan negeri. Yang penat hilang dik semangat-semangat sukarelawan yang terus datang membantu.


Menghilangkan keletihan dan berehat sebentar di masjid UIAM Kuantan, solat dan makan tengahari dan membersihkan diri setelah semalaman memandu dari utara. Mengantuk dan letih kalau disorongkan bantal, pasti menjadi.


Menyusun aktiviti seterusnya dan memastikan barangan sumbangan yang dibawa diagihkan pada yang memerlukan. Mungkin hari pertama, langkah dan tindakan agak kelam-kabut dan 'kaku' tetapi ia bertambah baik dan berkesan selepas beberapa jam meneruskan tugasan ini. Alhamdulillah semuanya telah dipermudahkan oleh Allah Taala.

Musibah

Musibah tidak mengenal orang kaya atau miskin. Kejadian ini benar-benar menginsafi diri sendiri. Manusia itu tidak sekuat mana dan sehebat sepertimana dipetuturkan oleh lidah sendiri. Betapa kerdilnya manusia ciptaan Allah. Dialah yang maha berkuasa ke atas sesuatu.Melihatkan kesukaran yang mereka hadapi, hati merasa hiba kerana tinggal sehelai pinggang untuk keperluan mereka meneruskan hidup kemudiannya. Itu pengalaman mereka apabila telah berada dalam suasana atau detik cemas dan getir mereka bertarung dengan keadaan yang tidak diduga. Siapakah yang tahu semua kejadian ini? melainkan Allah Taala.

Begitulah keadaannya sepertimana yang telah dikhabarkan kepada kita oleh Allah Taala bahawa dengan kealpaan dan kelalaian kita telah menyebabkan kita ini sentiasa berada di dalam kerugian. Maka, ada dikalangan kita akan beroleh 'hasil' untung atau rugi daripada apa yang telah kita pertaruhkan di dalam kehidupan ini.


bersambung...

abuzorief @ kuantan
14/12/2014 sabtu

No comments:

Post a Comment