Wednesday, 26 October 2011

Mengharap cahaya Islam di kota Eropah... (2)


Saya mengharapkan kota-kota di Eropah ini akan bersinar terang dengan cahaya Islam. Cahaya yang sukar untuk dipadam oleh tangan-tangan atau kuasa manusia. Tepisan cahaya ini tidak akan mampu di bendung apa sekatan sekalipun. Menyelinapnya cahaya itu untuk menerangi tempat yang gelap gelita kerana  selama ini tidak sesiapa pun kesah dengan kehidupan yang bercahaya.

Switzerland...

Alhamdulillah saya berpeluang untuk ke negara Switzerland yang rata-rata dikalangan kita amat mengkagumi negara itu dik kerana keindahan lanskap muka-buminya ditambah dengan hamparan banjaran Alps .

Memang benar, keindahan negara itu amat memukaukan mata apabila melihatnya. Sekali lagi terdetik di dalam hati betapa besarnya kuasa Allah Taala yang menciptakan bumi ini, jauh di sana diletakkan kawasan yang cantik itu dibumi Switzeland yang dihuni oleh mereka yang bukan Islam. Mereka menjaga kazanah ini dengan baik. Kawasannya bersih tidak bersampah disana-sini. Susun letak dan reka bentuk rumah yang sesuai dan cantik.

Kalau tanpa kesedaran dan tabiat disiplin hidup mereka, maka tidak akan terhasilnya negara yang mampu didiami dengan keadaan selesa dan mengembirakan. Katanya negara ini adalah salah satu negara yang terkaya didunia. Rata-rata rakyatnya mampu berbahasa lebih dari 2 bahasa : German, France, Italy dan Romansh.

Amalan agama Kristian telah sekian lama didominasi oleh penduduknya. (selebihnya maklumat boleh diperolehi di Wikipedia).


Tazkeraah 10 minit...

Saya ditegur oleh seorang wanita Switzerland yang agak berumur, seusai solat Asar di kawasan terbuka berhadapan dengan tasik Brienz atau Brienzersee. Sebelumnya, saya dikejar oleh anjingnya selepas saya mengambil wuduk di'gigi air' tasik. Memandangkan anjing itu bertuan maka saya pun berhenti dan memandang anjing itu dan tuannya berulang-kali dengan senyuman. Bagi mereka anjing itu seperti anak kecil. Jangankan di'unjuk-unjuk' dengan kaki, dimarah pun mereka tidak suka.

Beliau bertanya saya tentang agama saya, negara asal saya, siapa mereka semua yang bersama saya, berapa lama berada di sini dan kamu suka negara ini?.... Saya agak hairan dengan pertanyaannya 'kamu suka dengan negara ini?...' Saya menjawab, saya beragama Islam, seorang Muslim, dari Malaysia, mereka semua adalah ahli keluarga saya dan berada di sini untuk 3 hari sahaja , Ya!, saya suka negara ini kerana lanskapnya cantik.

Pada awal bicara, nadanya agak kurang berpuas hati apabila perkataan Islam terpacul keluar dari mulut saya. Terus dia berkata yang dia beragama Kristian dan Kristian sudah lama bertapak disini. Mereka hidup dengan aman dan harmoni. Katanya lagi, dia tidak suka orang Islam, kerana orang Islam brutal dan jahat. Mereka datang untuk menetap negara ini dan tidak mahu belajar menggunakan bahasa negara ini dan pengotor. Tambahnya lagi, selalu mencetuskan ketegangan dan keganasan.

Saya terdiam, tersenyum dan terpaku dengan sikap terus-terangnya. Saya agak malu dengan kenyataan sedemikian. Sungguh berani dia mengatakan Islam itu brutal dan jahat. Sedangkan saya yang berada didepannya adalah seorang Islam setelah diperkenalkan sebentar tadinya.

Sikap tidak puas hatinya itu sungguh ketara dengan lenggok body language yang mudah difahami. Al Maklum, negara ini negaranya, dan saya hanyalah pemerhati alam yang datang untuk memerhati keindahan ciptaan Allah Taala.

Sebelum dia meninggalkan saya, sempat ditegurnya saya supaya menjaga kebersihan dan jangan membuang sampah merata-rata. Saya mengucapkan terima kasih kepadanya diatas teguran itu.

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al Asr 1-3)

Saya tidak marah dan tidak terkilan dengan kenyataan terus-terangnya. Mungkin maklumat tentang Islam sebagai cara hidup sebenarnya tidak diperolehi dari sumber yang tepat. Mereka hanya memperolehi dari satu sumber yang tidak memihak kepada Islam dan hanya memerhati kehidupan negatif muslim lainnya.

Dalam hati, saya hanya mampu berdoa supaya diberinya hidayah dan taufik oleh Allah yang Esa, semoga memberi kesan dihatinya untuk mempelajari dan lebih tahu serta faham tentang agama 'anehku' ini.

Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) bukanlah ia cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab ugama yang terdahulu daripadanya, dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman. (Surah Yusuf [12:111] )


Cahaya Islam...
  1. Sungguh jauh lagi cahaya Islam untuk menerangi negara ini.
  2. Siapakah yang mampu untuk membawa cahaya Islam ke negara ini?
  3. Mampukan kita menbawa Islam dan menjadi role model untuk diteladani?...
  4. Mampukan kita meletakkan Islam supaya menandingi agama Kristian yang selama ini dipegangi dan diyakini sejak sekian lama?
Mengharap cahaya Islam di kota Eropah... (1) :
http://abuzorief.blogspot.com/2011/05/mengharap-cahaya-islam-di-kota-eropah-1.html

abuzorief @ interlaken, switzerland
04/10/2011, selasa

2 comments:

  1. akan bersinarkah islam dari matahari tenggelam? bukan dari matahari terbit!

    ReplyDelete
  2. pertembungan antara 2 kepercayaan!...

    ReplyDelete