Thursday, 22 April 2010

Suci dan bersih vs boikot dan syubahat, halalkah?

 
Selagi mana makanan itu bersih, berkhasiat dan lebih utama lagi ialah suci dan halal toiyyiba maka makanlah. Kalau sudah tahu makanan itu tidak berapa elok dan ada unsur syubhat, maka tinggalkanlah.

Kaedah pemakanan Rasulullah, makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang dan manakala kaedah pemakanan kita, makan selagi mana boleh makan.

Mempengaruhi jiwa dan akal

Pemakanan mempengaruhi watak dan tingkah laku seseorang kerana pemakanan kita akan menjadi darah dan daging dan akan juga diwarisi sekiranya kita mewarisi anak-anak sejak dari benih pensenyawaan dan dalam kandungan ibu lagi.

Kerana makanan yang kita makan akan melibatkan penyucian atau pengotoran hati. Kaedah untuk penyucian hati amat payah. Kecuali kaedah sepertimana yang diajar oleh Allah dan Rasulullah.

Demi jiwa dan penyempurnaannya, maka dia mengilhamkan kepadanya kejahatan dan ketakwaannya. sesungguhnya beruntunglah orang yang menyucikannya, dan sungguhnya amat rugi orang yang mengotorinya. (Assyam 7-10)

Dari Abu Abdullah Al Nu'man bin Basyir Radiyallahu 'anhuma katanya: Aku dengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya yang halal itu nyata dan yang haram itu pun nyata dan di antara keduanya ada perkara-perkara yang kesamaran (syubahat), yang tidak diketahuinya oleh kebanyakkan manusia. Maka barang siapa memelihara segala yang kesamaran, sesungguhnya ia memelihara bagi agamanya dan kehormatannya. Dan barangsiapa jatuh ke dalam perkara kesamaran jatuhlah ia ke dalam yang haram seperti seorang pengembala yang mengembala disekeliling kawasan larangan, hampir sangat (ternaknya) maka di dalamnya. Ketahuilah! bahawa tiap-tiap raja ada kawasan larangan. Ketahuilah! bahawa larangan Allah ialah segala yang haramnya. Ketahuilah! Bahawa di dalam badan ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah badan seluruhnya dan apabila ia rosak, rosaklah sekeliannya. Ketahuilah! Itulah yang dikatakan hati. Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim


Rasulullah pernah menegur sahabat yang hendak mengahwinkan pokok tamarnya supaya mempunyai buah yang baik dan elok. Lalu rasulullah pun akur dan mengatakan kamu lebih tahu akan urusan dunia kamu.

Bagi kita umat Islam semestinya memastikan pemakanan harian kita itu yang terbaik, berkualiti, dan lebih utama diberikan perhatian ialah yang suci, bersih dan halal toiyibba demi utk menjaga jiwa dan penyempurnaannya diri kita untuk kita beribadah kepada Allah setiap waktu. Bahkan, memastikan supaya doa kita ini diterima dan mustajab.

Firman allah: Berdoalah kepada ku nescaya akan aku perkenankan.

Tetapi dalam bab pemakanan ini juga bagi kita yang lebih berhati-hati, maka ada pula tingkat awlawiyatnya (keutamaannya), demi untuk menjaga tujuan syariat iaitu untuk menjaga agama, nyawa, akal, keluarga dan harta.

Elakkan keraguan

Contoh dalam isu keberadaan kita diluar negara. Selagi mana boleh kita perolehi makanan yang halal, bersih dan suci dari hasil tangan-tangan orang Islam kita sendiri maka perlulah kita utamakan dan diberi perhatian. Akan tetapi kalau sukar utk memperolehinya maka fikirkan yng terbaik yang mana ianya tidak meragukan demi menjaga tujuan pengibadatan kita. Kerana perkara yang meragukan itu akan akhirnya termasuk di dalam perkara syubahat. Dan perkara syubahat itu lebih hampir kepada yang haram. Dan perkara haram itu adalah berdosa dan menjerumuskan diri kita sendiri di dalam api neraka.

Nauzu billahi min zalik..


Boikot

Contoh yang lain pula, tentang isu boikot barang makanan Zionist. Kenapa perlu boikot?. Kerana sudah sedia maklum, bahawa syarikat yang terbabit ini turut menyumbang kepada kezaliman Zionist keatas umat manusia di tanah Palestine dan juga umat Islam sedunia. Siapa lagi mahu mempertahankan umat Islam kalau tidak kita semua. Dimanakah letaknya ucapan dua kalimah syadahah yang suci ini setiap kali kita sujud dan rukuk kepada Alah Taala. Adakah kita faham dan mengerti tuntutan ucapan ini?

Ayuh!, jangan samakan kita dengan burung kakaktua atau tiong yang pandai berkata-kata..

Bak kata orang tua-tua, "muafakat membawa berkat. Berat sama-sama dipikul dan ringan sama-sama dijinjing"

Membeli barangan hasil keluaran mereka bererti kita menyokong keganasan dan kezaliman yang telah mereka lakukan terutamanya pembunuhan anak-anak kecil dan orang-orang tua yang tidak berupaya. Cerita ini sepertimana Firaun berusaha membunuh anak-anak lelaki kecil yang dipercayainya akan mengugat kedudukannya dan kuasa kezalimannya.

Bak kata pepatah, tepuk dada dan tanyalah selera. Adakah berselera sekali kita untuk makan, makanan yang haram dan syubahat, syarikat yang menyokong Zionist (selagimana terjaga Maqaid Syari'e/tujuan syara') yang mana hasil dari tangan-tangan mereka ini kelak pasti membunuh, menipu dan meracuni seluruh umat manusia yang ikhlas untuk mengabdikan diri kepada Allah Taala di atas muka bumi ini dengan aman dan tenang.

Inlah ujian dan nikmat keatas kita semua.

Perlu diingatkan bahawa hati kita tidak akan bercampur dengan dua benda dalam satu masa. Hati kita hanya mampu berkeadaan sama ada bersih atau kotor. Dua keadaan in tidak akan duduk bersama-sama. Inilah keagungan ciptaan Allah Taala.

Kepadanyalah selayaknya kita sembah.

Buah cempedak diluar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan,

Buah cempedak diluar pagar,
Mana boleh ia dijolokkan,
Sudah tentu kepunyaan orang,
Inilah adab yang perlu diajarkan,
Supaya tidak mencuri hak orang...


Wallahu 'alam

abuzorief @ darnall
22/4/2010 khamis

No comments:

Post a Comment