Saturday, 20 June 2009

Rasulullah dalam mengenangmu


Rasulullah di dalam mengenangkanmu

 Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir perjuanganmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia

Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran

Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela

Zahirkan ingatan

Pernahkah kita bertanya bagaimana hendak menzahirkan ingatan kita kepada Rasulullah?...

Saya berfikir sejenak....

Bagi saya cara yang lazimnya dilakukan untuk menzahirkan ingatan kepada Rasulullah ialah dengan cara memperbanyakkan selawat ke atas beliau. Membaca seerah perjuangan yang banyak memceritakan keterlibatan Rasulullah dalam usaha untuk mengembangkan Islam dari kalangan sahabat terdekat, keluarga, sahabat sekeliling dan juga kaum serta umat Islam keseluruhannya. Mendengar ceramah, tazkeerah dan majlis tentang kehidupan Rasulullah yang dapat melembutkan hati kita betapa mulianya kehidupan dan keperibadian Rasulullah.

Apa yang penting ialah menzahirkan segala kefahaman kita melalui perlakuan dan tindakan harian berpandukan Al Quran dan sunnah Rasulullah SAW.

Rasulullah di hati

Saya suka mendengar lagu Rasulullah di dalam mengenangkanmu di dalam kereta apabila berseorang sementara menghabiskan masa memandu pergi atau pulang dari lokasi kerja yang mengambil masa berjam-jam. Senikata lagunya ada nilai kalbunya yang tersendiri. Ia membawa saya mengimbau tentang sejarah hidup Rasulullah. Kekuatan lirik lagu ini telah menyebabkan air mata saya bergenangan tanpa disedari. Kalau hendak ikutkan, saya sukar mengeluarkan air mata, tetapi dengan lagu ini ianya berjaya menumpaskan 'manik-manik' jernih di mata saya.

Lagunya berjaya mengambarkan betapa kasih dan sayangnya Arrasul kepada kita semua. Betapa susahnya beliau hendak membina dan mendidik umatnya sehingga kini. Beliau terpaksa bertarung dengan nyawa sendiri dan membelanja harta dan kesenangan hidup demi untuk umatnya. Betapa agungnya hati rasulullah kerana setiap kerja buat beliau walau di dalam detik mana sekalipun, bagi beliau hanyalah satu iaitu semata-mata memikirkan umatnya, ummati!, ummati!.

Ummati!...

Kenapakah Rasullullah mesti berluka dengan sebab lontaran batu oleh penduduk taif dan berdarah tubuh badan dan muka kerana berdepan dengan perang dan perlakuan puak yang tidak menyenangi kehadiran risalah tauhid yang di bawa oleh Rasulullah?. Namun usaha beliau adalah untuk Allah dan juga menyelamatkan umatnya dari dihunjam ke dalam api neraka yang menyala-nyala yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu.

Hebatnya keperibadian Rasulullah memang tiada tandingan. Rasulullah menyantuni semua golongan manusia. Rasulullah tidak pernah memarahi keluarga, sahabatnya malah sama sekali musuhnya. Pernah satu hari Rasulullah dilontarnya dengan najis binatang dan kotoran-kotoran yang menjijikan. Kalaulah kita ditempat beliau, maka menanglah nafsu amarah kita sehingga kita tidak dapat mengawal lagi keadaan marah diri kita.

Apalah sangat usaha kita mempertahankan iman dan taqwa kita sendiri berbanding hebatnya usaha Rasulullah untuk membendung kesahihan iman dan keharmonian taqwa umatnya di dunia ini. Kalau kita hanya memikirkan nafsi-nafsi tetapi tidak pada rasulullah, ummati!, ummati!.

Namun apa yang difikirkan sepanjang kehidupan beliau dan yang hanya terkeluar dari mulut manis beliau ialah, Ya ummati... ya ummati.... sebelum menghembus nafas akhir beliau.


Akhir hayat

Rasulullah dengan suara terbatas memberikan kutbah, "Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Ku wariskan dua perkara pada kalian, Al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku."

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu. Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar adanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam.

Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba. "Rasulullah akan meninggalkan kita semua," keluh hati semua sahabat kala itu. Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?" "Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. "Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malakul maut," kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.

Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini. "Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu, " kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi.

"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?" "Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Ku haramkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril. Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas.

Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. "Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. "Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu. "Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku. "Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.

Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya "Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanukum", peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu." Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan."Ummatii, ummatii, ummatiii?" - "Umatku, umatku, umatku"

Dan berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?

Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi.

Betapa kasih dan cintanya Rasulullah kepada kita semua.

abuzorief @ sheffield
20/6/2009 sabtu

No comments:

Post a Comment