Monday, 29 June 2009

Isu pengharaman pemakaian Burkha dan Nikaab


Should the Burkha be banned in Britain?. 
Posted by: Stephen Addison in Reuters Blog

In the wake of President Nicolas Sarkozy’s support for the burkha to be banned in France, several commentators have called for the all-enveloping gown to be outlawed in Britain too.

 
“In our country, we cannot accept that women be prisoners behind a screen, cut off from all social life, deprived of all identity,” Sarkozy said. “The burkha is not a religious sign, it’s a sign of subservience, a sign of debasement. It will not be welcome on the territory of the French Republic.”

The issue arose in Britain three years ago when Jack Straw asked Muslim women wearing veils to remove them when they visited his Blackburn constituency surgery. He called the veils a “visible statement of separation and difference.”

The Daily Express weighs in this week with a call for the burkha to be banned in Britain, a demand echoed in the Daily Mail by Saira Khan, runner-up in the first series of ”The Apprentice.”

Full article, visit http://blogs.reuters.com/uknews/2009/06/24/should-the-burkha-be-banned-in-britain/

****************
Artikel di dalam surat khabar minggu lepas yang menyentuh isu pengharaman pemakaian Burkha dan Nikaab di kalangan wanita Islam di Eropah, terutamanya di Perancis. Rata-rata masyarakat orang kulit putih di sini tidak suka dan tidak senang hati serta memberikan gambaran buruk terhadap pemakaian tersebut. Ada yang mengatakan mereka ini anti sosial, ada yang mengatakan mereka ini terrorist, ada yang mengatakan mereka ini ketinggalan zaman, ada juga yang mengatakan mereka ini sebagai kaum yang ditindas dan dizalimi hak-hak kebebasan cara berpakaian. Mereka kelihatan menakutkan kerana mereka hanya dilihat mempunyai dua biji mata sahaja. Dan macam-macam lagi gambaran yang diberikan kepada cara pemakaian tersebut. Itu kata mereka yang jahil dan tidak beriman.

Hinaan

Yang lebih membimbangkan dan amat malang sekali ialah luahan dan kata-kata yang dikeluarkan dari mulut orang Islam sendiri dan juga datangnya dari pandangan scholar Muslim yang amat mengelirukan yang mengatakan pakaian tersebut tidak ada disebut di dalam Al Quran. Pakaian tersebut hanya sesuai di negara yang berpadang pasir. Pemakaian tersebut sudah kolot dan tidak sesuai di pakai di negara Eropah yang sudah maju dan moden.

Dimanakah hak kebebasan berpakaian di kalangan wanita Islam?. Kenapa hak mereka dinafikan di negara moden yang mengamalkan sistem demokrasi?.

Saya kurang setuju sekiranya ianya dijadikan isu untuk mengharamkan pemakaian seperti ini. Yang peliknya bukan orang yang memakainya merungut, tetapi orang lain pula yang kurang senang dengan pakaian tersebut. Orang lain yang memberikan pandangan dan ulasan yang mana pakaian ini ketinggalan zaman dan tidak sesuai. Mereka yang kurang senang itulah juga mereka yang memakai pakaian yang hanya menutup di bahagian yang ber'syarat' sahaja.

Fesyen

Ya!, memanglah arahan pemakaian tersebut tidak ada di dalam Al Quran, yang ada ialah suruhan menutup aurat dan juga melabuhkan tudung sehingga di bawah paras dada, tetapi sekurang-kurangnya cara mereka berpakaian tidak sedikit pun menjejaskan segala suruhan dan larangan Allah. Cara mereka berpakaian masih di dalam kategori hamba yang taat kepada suruhan Allah. Mereka menutup aurat. Kalau ia pun, anggaplah mereka memakai pakaian yang berfesyen di kalangan fesyen pakaian yang lain. Bukankan fesyen ini yang lebih dihormati kerana tidak mendedahkan susuk tubuh mereka yang menarik.

Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya) kecuali yang (biasa) terlihat. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasanya (auratnya) kecuali kepada suami mereka atau ayah meeka atau ayah suami mereka atau putra-putra mereka atau putra-putra suami mereka atau saudara-saudara laki-laki mereka atau putra-putra saudara-saudara lelaki mereka atau putra-putra saudara perempuan mereka atau perempuan (sesama Islam) mereka, atau hambasahaya yang mereka miliki atau para pelayan laki-laki (tua) yang tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan) atau kanak-kanak yang belum mengerti tentang aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu semua kepada Allah wahai orang-orang yang beriman agar kamu beruntung (Surah An-Nur:31)

Bendung maksiat

Bagi saya, cara mereka berpakaian, sedikit pun tidak mengganggu orang lain. Tidak ada lelaki-lelaki yang bermata liar yang boleh melihat susuk tubuh wanita seperti mereka. Malah mereka mampu membendung gejala maksiat yang berpunca dari pemakaian yang salah dan tidak selari dengan syariat Islam.

Satu ketika di zaman sahabat , di mana seorang wanita Islam yang ditarik tudungnya oleh puak-puak Yahudi. Maka dengan segera pemuda-pemuda Islam menyerang perbuatan keji puak Yahudi tadi yang tidak senang dengan pemakaian tudung wanita muslimah tersebut.

Pernah juga berlaku di zaman Khalifah Muktasim dimana seorang wanita Islam diganggu oleh puak-puak Byzantine yang berada jauh dari pusat pemerintahan Khalifah. Tetapi berita ini sampai juga kepada Khalifah. Maka dihantar surat amaran kepada Raja Byzantine ketika itu supaya jangan lagi mengganggu atau mereka akan dihantar tentera Islam yang ramai untuk menghancurkan seluruh kekuasaan yang ada.

Jiwa sakit

Perlu diingat, bahawa semua perkara yang baik ada sahaja ianya tidak disenangi oleh mereka yang hati dan jiwanya sakit. Lemas di dalam kekuasan nafsu syahwat dan syaitan yang menjadi dalang utama kerosakan hati, akal dan jiwa.

Sepatutnya mereka yang ber'bogel' itulah menjadi isu pengharaman. Mereka telah mengundang banyak masalah sosial di dalam masyarakat. Mereka telah mengalakkan banyak institusi pelacuran, zina, masalah anak luar nikah, pergaulan yang terlalu bebas di antara lelaki dan wanita, tidak lagi mengenal yang mana satu perbuatan waras manusia atau binatang kerana hilangnya perasaan segan dan malu dalam diri sendiri.

Wanita yang hilang jati dirinya akan menjadi bahan ekploitasi kaum lelaki yang ada kepentingan dan agenda tertentu. Bukankah Rasulullah telah membebaskan dan mengembalikan hak-hak kemuliaan itu kepada wanita. Wanita perlu dihormati.

Kalaulah akal yang Allah Taala berikan ini tidak digunakan mengarah kepada ketaatan dan ubudiyyah kepada Allah maka sudah pasti syaitan yang akan menuntun seluruh hati dan akal manusia supaya menderhaka kepada Allah. Mengajak manusia ke lembah kehancuran dan kelemasan nafsu syahwat. Yang akhirnya, pandangan tersebut ialah pandangan yang tidak berlapikkan syariat dan suruhan Allah Taala.

Atau apakah belum jelas bagi orang-orang yang mewarisi suatu negeri setelah (lenyap) penduduknya?. Bahawa kalau kami menghendaki pasti kami siksa mereka kerana dosa-dosanya dan kami mengunci hati mereka sehingga mereka tidak dapat mendengar (pelajaran). (Surah Al 'Araf:100)

Sekian

abuzorief @ darnall
29/6/2009 isnin

No comments:

Post a Comment